Clownia, una ciutat llunyana per viure-la de prop

Festivals de música, Nanit en ruta -

Clownia, una ciutat llunyana per viure-la de prop

Clownia és una ciutat màgica que dura quatre dies on tot és possible. És un festival de música, diversió i consciència que ens convida a viatjar, créixer i divertir-nos. 

És un festival de música perquè hi toquen cantants i grups de llarga projecció i ben coneguts, però també és un lloc d'oportunitats per a professionals de la música que encara no tenen tan recorregut. És un lloc on saltar i ballar cançons que coneixem de sobres i escoltar i descobrir-ne d'altres que potser no havíem sentit abans. També és un festival de diversió perquè hi trobarem circ en tots els sentits: acròbates, pallassos, entreteniment, tallers, espectacles... i finalment, i potser el més important i diferenciador, és un festival amb consciència. No només perquè té un espai especialment pensat per despertar consciències col·lectives i individuals, sinó perquè tot el que s'hi fa té un rerefons que crida al pensament crític i busca la coherència i la cohesió social. Tot el que s'hi ofereix té el segell Txarango, és a dir, intenta seguir amb la seva filosofia reivindicativa i festiva, alçant la veu de les arts per intentar canviar el món i fer-lo més just, solidari, respectuós i sostenible. 

Els pallassos al Clownia El cel del Clownia La festa i pancartes del Clownia

Detalls interessants del festival:

Es tracta d'un festival arrelat al territori, al Ripollès, i per tant, el cuiden. Per això, molta de la programació es fa a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses i és oberta a tothom, perquè tot el poble hi pugui participar.

Així doncs, el festival té tres zones principals d'actuació: la plaça Major del poble, on es fan els concerts gratuïts i on trobareu un dels imprescindibles del festival, el concert de l'orquestra DiVersiones dissabte "a l'hora de l'aperitiu". També hi ha l'Espai Consciència, una zona d'entrada lliure on es fan xerrades, tallers, assemblees obertes i espais d’intervenció artística. Totes les propostes que s'hi ofereixen estan centrades en una temàtica i aquest any el lema era "el capitalisme mata el planeta". El tercer espai, l'únic de pagament, és el recinte del Clownia, on hi ha tres escenaris: l'escenari Àgora, on s'hi celebren els concerts de tarda; l'escenari on es fan espectacles de circ i clown, i l'escenari principal, on a partir del vespre i fins a la matinada hi ha programats els concerts. 

El diumenge, l'últim dia de festival, s'organitza una paella solidària (amb opció vegana), on tots els beneficis es destinen a una ONG. Aquest 2019 l'arrossada es va fer en benefici de l’Associació Dones de Caparan per a la reconstrucció d’un pou d’aigua i l'arranjament de plaques solars.

Clownia és un festival obert al món. Sempre hi ha espectacles de companyies amb compromís social del nostre país o d'arreu que amb els seus projectes intenten desenvolupar i oferir alternatives a zones desfavorides. Hi hem pogut veure actuacions de companyies de circ infantil de projectes socials locals, però també balls tradicionals d'Etiòpia, acròbates del Brasil, espectacles de grups provinents de Palestina, etc.

El Clownia és un festival organitzat i promogut per Txarango, però en els sis anys que té d'història, el grup només hi ha tocat quan està de gira. De vegades, intervenen en algun dels concerts dels grups convidats, però, si us hi fixeu, on els veureu més és entre els assistents, gaudint del festival com tothom.

Escenari Plaça Major Clownia Espai Consciència Clownia Escenari principal Clownia

El Clownia no és un festival dirigit únicament a públic familiar, però per l'ambient que hi ha és un plaer anar-hi en família.

Us donem alguns consells i recursos per gaudir del festival amb els més petits:

Els concerts, sobretot els de la nit, estan pensats per als adults. No hi ha zones reservades per a nens i el volum és alt. Per als més petits podeu portar uns auriculars protectors per esmorteir el so. Ara bé, no patiu, no és un festival massificat i sempre hi ha espais a prop de l'escenari on estar-s'hi amb els nens i hi ha pantalles prou grans per tot arreu per poder gaudir del concert des de lluny mentre els petits dormen, ballen o corren.

Al Ripollès acostuma a ploure-hi les tardes d'estiu, però el Clownia és un festival tocat pel cel. Per sort no hi plou, però hi fa molta calor. Hi ha moltes ombres, però fins i tot sota cobert hi fa calor. Porteu cantimplores, gorres, ulleres de sol, crema solar i roba molt lleugera i transpirable. També va molt bé portar un esprai i anar-lo omplint d'aigua per evitar els cops de calor, tot i que allà hi ha aigua corrent, espersors refrescants i personal que ronda pel festival amb bidons per ruixar amb aigua el públic i fer les hores de sol més passables. Si es pot dir alguna cosa del festival, és que cuida la gent que hi assisteix d'una manera sublim, en especial els més petits.

No hi ha seients de cap tipus. El terra és d'herba seca, sorrós i amb algunes pedres. Us aconsellem portar alguna manta de pícnic per seure més còmodament o si els petits volen estirar-se i dormir una estona mentre vosaltres acabeu de disfrutar dels concerts. Hem vist gent que portava tamborets plegables de càmping, o sigui que també pot ser una opció.

L'ambient és totalment festiu i proper. Ja us hem dit que no és gens massificat. Els pàrquings estan relativament a prop i sempre hi ha lloc. Podeu portar el cotxe carregat i fer-lo servir de magatzem. Ara bé, recordeu que hi fa molta calor. No hi deixeu res que es pugui fer malbé.

Porteu banyador i tovallola. Per Sant Joan de les Abadesses hi passa el Ter i us hi podeu anar a banyar a sota el pont que hi ha a l'entrada del poble. Pel Clownia s'hi construeix una platja on podreu gaudir d'una bona remullada. Porteu xancletes lligades també, ja que el terra està ple de pedres. També us podeu fer un bon bany al gorg de Malatosca. És a prop del recinte del Clownia, seguint el carril bici de la ruta del Ferro cap a Ogassa. Atenció, que l'aigua és ben freda, apta per als més valents! S'hi accedeix fàcilment des del carril bici. Aquí també us aconsellem anar-hi ben calçats.

Compreu les entrades amb temps. Ja us hem dit que el Clownia no és un festival massificat i les entrades volen! Fins als 12 anys l'entrada és gratuïta, però hi ha un nombre limitat d'entrades, per tant són les que s'acaben més de pressa. Reserveu amb temps l'estada si voleu fer nit per la zona, sobretot perquè gran part de l'allotjament del poble, incloent-hi l'alberg, està ocupat pels grups de música i professionals que treballen al festival. Al costat del recinte del Clownia, hi ha zona d'acampada i zona d'aparcament per a furgos i caravanes. El problema és la calor i que estan molt a prop del concert. Les famílies i el jovent en principi tenen zones separades, però us avisem que hi ha soroll.

Si finalment assistiu al festival, baixeu-vos l'aplicació del Clownia. La van estrenar el 2019 i és molt útil i pràctica. Hi ha tota la informació amb detall i és gratuïta. També hi ha ràdio Clownia, que retransmet tot el festival fil per randa i que els dies previs va preparant l'ambient amb cançons que s'hi podran escoltar. Es pot escoltar online o al 197.4 FM. A través del seu web també s'hi poden recuperar les xerrades de l'Espai Consciència.

Espectacles del Clownia Capvespre al Clownia Lletres i nens del Clownia

 La Biblioteca del Clownia

Nosaltres aquest 2019 hi vam ser organitzant la Biblioteca del Clownia. Amb el lema “Contes per canviar el món” la biblioteca pretenia ser un espai dins el recinte del Clownia on les famílies poguessin llegir i compartir contes. Hi oferíem, i esperem poder seguir fent-ho en les properes edicions, contes que reflecteixen una societat més justa, plural i igualitària perquè també som de les que creiem que és a través de la cultura i de les petites coses del dia a dia que s'aconsegueix canviar el món.

La Biblioteca del Clownia La Biblioteca del Clownia La Biblioteca del Clownia La Biblioteca del Clownia

A part dels llibres, també hi oferíem un taller de creació lliure que seguia l’eix vertebrador de l’Espai Consciència. Amb el lema "Dibuixem un món sense plàstics?" convidàvem les famílies assistents a redibuixar imatges de pol·lució i contaminació que danyen el nostre planeta. Tot un plaer veure la creativitat dels més petits en marxa!

El taller de la Biblioteca del Clownia El taller de la Biblioteca del Clownia El taller de la Biblioteca del Clownia El taller de la Biblioteca del Clownia

 

Fotos: Olga Balaguer, Isaac Turon, Festival Clownia, Editorial Nanit

Text: Laia Figueras i Núria Puyuelo 


Deixa un comentari

Revisem els comentaris abans de ser publicats.