Contes compromesos amb la igualtat de gènere (1)

Propostes pedagògiques, Recomanacions -

Contes compromesos amb la igualtat de gènere (1)

Les dones a la història! 

En un dels nostres contes volíem posar exemples de protagonistes valents que fossin presents en l’imaginari dels nens (sempre usant el masculí com a genèric). Buscàvem personatges que majoritàriament tots els nens poguessin reconèixer com a exemple d’algú capaç de vèncer les pors. D’entrada ja ens va costar perquè generalment els herois es presenten, o es tendien a presentar, com a éssers que són valents perquè no tenen por i no pas perquè siguin capaços de fer-hi front, però quan va ser el torn de buscar una heroïna, la cosa es va complicar: no hi ha protagonistes dones universals que destaquin per la seva valentia, o n’hi ha molt poques.


Per sort, sembla que tot això està canviant i fins i tot Disney, la gran generadora de referents infantils, ha creat alguna que altra protagonista dona, igual de femenina, però més autònoma, decidida, valenta i potser no tan sexualitzada. Esperem que algun dia també deixarà de ser princesa o filla de cabdill.


Pel que fa a la literatura infantil, els avenços han estat notables en aquests darrers anys, començant amb la divulgació de grans dones de la història que estan fent col·leccions com “Petita & Gran” d’Alba Editorial o la proposta d’Anaya Infantil i Juvenil amb el nou títol: Grandes mujeres que cambiaron el mundo, que encara no està disponible en català, però mencionem per la seva novetat (octubre del 2018). Ara bé, la publicació que més ha contribuït a popularitzar les gestes i fites de referents femenins al llarg de la història és Contes de bona nit per a nenes rebels (Estrella Polar / Destino Infantil, 2017), que ja té dos volums i acaba de treure la versió masculina: Contes de bona nit per a nens rebels. Malgrat ens encanta la idea i el plantejament, a Nanit creiem que per ser perfecte només li caldria canviar el títol i no focalitzar-lo per gènere, per què les nenes han de saber sobre coses de nenes i els nens sobre coses de nens?

Sigui com sigui, i així ha de ser, no podem negar que ha estat un gran èxit editorial i, a més, una gran fita per a un parell d’autores, l’Elena Favilli i la Francesca Cavallo, que també han hagut de viure en les pròpies carns el sexisme d’una societat empresarial encarada exclusivament a la productivitat: no es van rendir malgrat haver-se de sentir dir que “la idea era bonica però no prou ambiciosa”, que “la seva actitud era massa dèbil” i que “dues noies no podrien aconseguir diners a Silicon Valley”. Per poder entendre aquesta darrera cita us posem en antecedents: Favilli i Cavallo es van instal·lar a Califòrnia per crear Timbuktu Labs, una empresa de mitjans de comunicació infantils per a iPad, i desenvolupar aplicacions educatives. Van començar ideant històries que enviaven a través d’un butlletí digital als subscriptors i, sense èxit, van buscar inversors per explotar la idea. Convençudes del seu projecte, van decidir confiar més en la gent, el públic que tant d’èxit els ha donat, que en els ambiciosos inversors i van engegar una campanya de crowdfunding per fer el llibre: volien aconseguir 40.000 dòlars i en van obtenir 1,28 milions gràcies a les aportacions de 30.000 contribuïdors de 75 països. Queda clara la necessitat que hi ha arreu del món de posar fi a l’exclusivitat del gènere masculí en la història de la humanitat.


Si seguim amb la literatura, aquest cop de ficció, podem veure que també cada vegada més les protagonistes dels contes i les històries són nenes, noies i dones, crítiques amb la visió masculina del món que les envolta, i creades des d’un punt de vista més feminista, és a dir, creades sota la radical idea de la igualtat entre les persones, siguin del sexe que siguin. En la propera publicació del blog, us farem tot un seguit de propostes per trencar clixés i estereotips de rols de la mà de Marta Gil de la llibreria El Gat Pelut de les Corts de Barcelona. No l’heu visitada encara? És meu, marrameu!!!

 

Text: Laia Figueras


Deixa un comentari

Revisem els comentaris abans de ser publicats.