Contes compromesos amb la igualat de gènere (2)

Propostes pedagògiques, Recomanacions -

Contes compromesos amb la igualat de gènere (2)

Trenquem estereotips! 

En un dels darrers articles del blog, en què reflexionàvem sobre el paper de les nenes i les dones en la literatura, us vam prometre una publicació amb propostes de lectures per trencar clixés i estereotips, i qui millor per fer totes aquests suggerències que una llibretera!

Coneixeu la llibreria El Gat Pelut? Si mai passeu pel barri de les Corts o hi viviu, us recomanem creuar-ne la porta de vidre i entrar-hi. Es tracta d’un racó màgic i encantador que us enamorarà, a vosaltres i els més petits. Amb terra de fusta i una decoració exquisita, la Marta Gil, la ideòloga i fundadora del projecte, us hi ofereix una selecció de publicacions molt ben triada i cuidada. Segur que amb els seus consells trobareu el que cercàveu i fins i tot el que no sabíeu que buscàveu!

Unes quantes recomanacions de la Marta per intentar que a casa entri la idea d'un món menys patriarcal i masclista:

Un àlbum il·lustrat que explica la història d’una nena que vol ser pirata, i és que tal com diu la Marta: “per què els pirates només poden ser homes o nens? La Daniela és tan capaç o més que aquests pirates i ho demostrarà”.

Escrit per la Susanna Isern i il·lustrat per la Gómez, de moment només està disponible en castellà i anglès. Editorial Nube Ocho

Aquest llibre de 72 pàgines és una adaptació d’Anna la de Teules Verdes, que explica els primers temps de la novel·la de la Lucy Maud Montgomery. La Marta ens el recomana perquè és un dels personatges femenins que més s’estima, juntament amb la Jo de Donetes.

L’adaptació és de la Kallie George i els dibuixos de l’Abigail Halpin. A veure si algun dia la tradueixen al català. Editiorial Patio

Una història explicada exquisidament per la Jacqueline Kelly. Amb paraules de la Marta: “és un llibre meravellós, tot ell: la protagonista, la Calpúrnia; la relació que té amb el seu avi... Es tracta d’un im-pres-cin-di-ble”.

Editorial La Galera

Es tracta d’una novel·la juvenil de la Frances Hardinge que narra un misteri protagonitzat per la Faith, una noia “amb caràcter i ganes de no rendir-se a les convencions socials”.

Editorial Bambú

 

I si us heu quedat amb ganes de conèixer més llibres per trencar estereotips, aquí us deixem una llista de títols preciosos per aconseguir-ho, perquè som de les que creiem que amb bona literatura i bona música, es pot canviar el món!

A partir de 3 anys:

  • Hi ha res de més avorrit que ésser una princesa rosa?, de l’editorial Thule.

La Carlota és una princesa rosa que no vol ser-ho ni vol fer cap de les coses que ha de fer una princesa rosa. Per què hem de seguir jugant amb les regles de sempre? Que cadascú s’inventi les seves pròpies regles i demostri que es pot ser com i el que es vulgui. És un llibre genial per mostrar a les nostres nenes i nens que el rosa és només per a qui el vol.

  • Quan les nenes volen alt, de l’editorial Lumen Infantil.

L’Adriana, La Virginia i la Martina són tres nenes amb grans somnis, però la banda del senyor Nohoaconseguiraspàs els ha omplert les butxaques de pedres perquè no puguin volar. Una preciosa eina per transmetre la idea que s’ha de seguir endavant amb els somnis malgrat els entrebancs del camí.

  • Les princeses també es tiren pets, de l’editorial Animallibres i Bromera.

Si una cosa és certa és que ningú és perfecte, ni les princeses. Es tracta d’un conte que desmitifica amb molt d’humor la perfecció atribuïda a les princeses. Els nens i nenes s'ho passaran molt bé imaginant-se la Ventafocs patint un atac de pets, o visualitzant la Blancaneu tirant-se un pet pudent davant la madrastra.

I si us agrada, hi ha la segona part: El llibre secret de les princeses que també es tiren pets.

  • Rínxols d’os, de l’editorial Joventut.

Tothom prepara la seva disfressa per a la gran nit de carnestoltes: la Mama Os es disfressarà de Ventafocs, el Papa Os de llop ferotge. «I tu, Osset?» «Jo, em disfresso de Rínxols d'Os!». Un conte molt divertit que trenca les convencions socials i els estereotips de gènere. Per què només les nenes poden i han de disfressar-se de fada, de ballarina o de flor?

A partir de 6 anys:

  • La nena dels pardals, de l’editorial Joventut.

La Ming-Li és una gran heroïna que va salvar els pardals de la Xina. Va decidir salvar tants pardals com pogués amb un gest valerós que va ser una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida. Una deliciosa història basada en fets reals amb una protagonista valenta i decidida.

  • La Tina a l’Everest, de l’editorial La Galera.

La primera dona catalana a fer el cim de l’Everest, l’Araceli Segarra, ens explica l’aventura de la Tina, una noia extraordinària que acompanyada de la Sundar, una noieta xerpa, ens demostrarà que les dones poden fer tot el que es proposin.

També hi ha altres títols de la col·lecció Els viatges de la Tina, editats per l’editorial Alpina.

  • Rosa caramel, de l’editorial Kalandraka.

La Guillermina és una elefanteta que decideix trencar les normes: no vol tornar-se de color de rosa com les altres. A la seva família la tradició diu que les elefantes han de menjar unes flors roses per tornar-se de color rosa i han d’estar sempre tancades en un prat. Una crítica a la superficialitat del culte a la imatge i a una societat que predestina el futur dels seus ciutadans en funció del seu sexe.

  • Tots uns homes, de l’editorial Serres (grup RBA).

Tots uns homes aborda amb molt d’humor com els estereotips de gènere marquen la nostra vida. Dos nens parlen del fet de ser nen o nena: “els nens són valents i no tenen por de res”, no com les nenes; però... n’estan convençuts d’aquesta absurda idea?

  • La història dels bonobos amb ulleres, de l’editorial Kalandraka.

Un conte divertit sobre els estereotips de gènere. Els bonobos mascles mengen, viatgen i es modernitzen mentre les bonobos femelles recol·lecten i crien la prole. Ells no les deixen evolucionar i aprendre. Us sona la història? Però un bon dia elles es cansen d’aquesta situació i decideixen canviar-la.

A partir de 12 anys:

  • El diari lila de la Carlota, de l’editorial La Butxaca.

Al seu diari lila la Carlota hi escriu situacions masclistes, desigualtats i injustícies que veu al seu entorn. Comprova com moltes situacions quotidianes que semblaven inqüestionables són injustes i discriminatòries.


Deixa un comentari

Revisem els comentaris abans de ser publicats.